dimecres, 10 d’octubre del 2012

EL DOMINI .CAT

El domini .cat, és un domini genèric com el .com o el .org, però  adreçat específicament a la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. De la mateixa manera que un particular no pot registrar un .edu (destinat a institucions d'ensenyament superior) o que cal ser un museu per a sol·licitar un .museum, per a obtenir un .cat cal demostrar alguna relació amb la nostra comunitat lingüística i cultural o més en general, posar en línia continguts significatius en català. El procés de registre és completament en línia, sense necessitat d'enviar certificats o documents de cap tipus als registradors.

Des del primer dia, el .CAT permet el registre de noms amb les lletres especials pròpies del català: accents, ce trencada i ela geminada (à, è, é, í, ï, ò, ó, ú, ü, ç, l·l). Podeu demanar per exemple dominis com fundació.cat o paral·lel.cat.

El registre del domini .cat va començar el 13 de febrer de 2006. La primera gràfica mostra el nombre de domins actius cada cap d'any.
El 24 de gener de 2010, el .cat va superar els 40.000 dominis i el 19 de maig de 2011 vam superar els 50.000. 

La tendència es manté i el domini .cat creix amb força i regularitat, assolint a més a més renovacions superiors al 80% (86% el maig de 2011), de les més altes en el món dels dominis. Però si créixer en volum és important, també ho és la qualitat del servei i informació que aporten els dominis. Si fem una comparativa de la densitat de informació aportada pels diferents dominis genèrics, trobem que el .cat es situa com a indiscutible número 1, com podem comprovar a la segona gràfica.

Podeu trobar tota la informació a la web domini.cat


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada